Leefstijl voor vruchtbaarheid

9 juni 2020

Blog leefstijl voor vruchtbaarheid

 

 

Een paar weken geleden tekende ik, net als ruim 1800 andere zorgprofessionals, een brief aan staatssecretaris Blokhuis van VWS. In die brief pleiten wij voor meer aandacht voor een gezonde leefstijl bij de Corona maatregelen. In de lijst met regels die de overheid heeft opgesteld ontbreekt namelijk een zeer belangrijke, vitale maatregel; een gezonde leefstijl.

Gezonde voeding, voldoende beweging, goede nachtrust en ontspanning zijn effectieve middelen om je weerstand tegen infectieziekten te vergroten. Ze verkleinen daarnaast ook nog eens de kans op obesitas en de zogenaamde welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Win win dus.

Een van de onderliggende problemen van de meeste van deze aandoeningen lijkt de
‘low grade inflammation’ te zijn. Lage graad ontstekingen die onder andere samen hangen met een verstoorde immuniteit, insulineresistentie en een lekkende darm (de zogenaamde ‘leaky gut’).

Toen ik afstudeerde als arts wisten we hier nog niets van – of het was in ieder geval niet opgenomen in het medisch curriculum – maar tegenwoordig wordt hier steeds meer over bekend. En dus ook over hoe deze problemen kunnen worden aangepakt met een gezonde leefstijl. Want dat je zelf veel kan doen om je gezondheid te verbeteren staat inmiddels als een paal boven water.

Hoe meer ik me hier in verdiepte, hoe meer het tot me doordrong dat deze laaggradige ontstekingen ook wel eens een oorzaak (of op zijn minst een van de oorzaken) van verschillende vruchtbaarheidsproblemen kunnen zijn. We weten immers dat insulineresistentie een rol speelt bij PCOS en dat een lekkende darm kan leiden tot auto-immuunafwijkingen, die op hun beurt weer gerelateerd kunnen zijn met een verminderde vruchtbaarheid.

Daarom kan het in mijn ogen geen kwaad eens kritisch te kijken naar hoe we adviezen over een gezonde leefstijl kunnen integreren in de fertiliteitszorg. Want naast de potentiële gunstige effecten geeft het patiënten ook nog eens de kans om zelf iets bij te dragen aan het verbeteren van hun vruchtbaarheid. Opnieuw win win dus.

Gelukkig wordt er tegenwoordig al veel meer aandacht besteed aan een gezonde leefstijl dan voorheen. Ik denk alleen dat het nog beter kan. Nog steeds hoor ik namelijk vaak om me heen dat de aandacht voor een gezonde leefstijl vooral bestaat uit het advies af te vallen in het geval er sprake is van obesitas, en te stoppen met roken, alcohol en drugs. Hoe men dit het beste kan doen, de begeleiding bij de uitvoering van het advies, blijft nogal eens achterwege. Daarnaast worden lang niet altijd de overige leefstijlfactoren, zoals beweging, goede slaap en ontspanning besproken. En valt hier dus nog winst te behalen.

Laten we dus vooral niet alleen de heer Blokhuis inspireren om aandacht te besteden aan een goede leefstijl, maar ook elkaar, onze mede zorgprofessionals en onze patiënten.

Dit is ook interessant:

Tussen hoop en wanhoop

Tussen hoop en wanhoop

Gespannen zaten ze voor me. Uitbehandeld. Dit was hun eindgesprek. Maar eigenlijk waren ze daar nog helemaal niet aan toe. Haar leeftijd was echter onveranderlijk; 43 jaar. Het staat zwart op wit in haar dossier. En dus mag ik haar niet meer behandelen. Veel vragen...

Practice what you preach – het vervolg

Practice what you preach – het vervolg

Zes weken geleden plaatste ik op LinkedIn mijn blog ‘practice what you preach’.Toen, net voor de zomervakantie, merkte ik dat ik in de maanden daarvoor steeds minder energie had en me steeds minder ontspannen voelde.Eigenlijk was ik in de eerste helft van 2020 steeds...

Loslaten

Loslaten

Afgelopen weekend is in regio Noord de zomervakantie begonnen. De regio’s Zuid en Midden zullen de komende weken volgen. Voor velen waarschijnlijk een heerlijke periode. Een periode van rust, ontspanning en loslaten. Voor een deel van mijn patiënten is het een lastige...

0 reacties