Urgente kinderwens?

26 mei 2020

LinkedIn blog 8

 

 

Sinds een week of twee zijn in het ziekenhuis waar ik werk als fertiliteitsarts de behandelingen weer langzaam opgestart. Voor IVF, ICSI en cryo behandelingen kunnen we, in verband met de Covid-maatregelen van de regering, slechts 25% van de normale capaciteit inplannen. En dus gaan de koppels met een urgente kinderwens voor.

Maar wie heeft er geen urgente kinderwens?

Iedereen wilde toch al lange tijd geleden zwanger worden en een kind krijgen?!
Anders lopen ze toch überhaupt niet bij ons op de vruchtbaarheidspoli. Je wordt namelijk pas verwezen als je een jaar lang gerichte gemeenschap hebt en niet zwanger bent geraakt in die periode. Het lijkt mij dat je dat niet probeert als je geen kinderwens hebt. Toch!?

Sinds 2 weken denk ik dus na over wie van mijn patiënten de meest urgente kinderwens heeft. En dat is best lastig.

Kijk, als je binnen 3 maanden 43 jaar wordt en je behandeling niet meer vergoed wordt, dan is de urgentie wel duidelijk. Maar hoe zit dat met al die anderen? Op basis waarvan hebben zij wel of geen recht op voorrang bij hun behandeling?

Gaan koppels zonder kind voor koppels die al een kind hebben?
Gaat het op basis van de duur van de kinderwens?
Op basis van het aantal mislukte of gecancelde pogingen?
Of op basis van de leeftijd van de vrouw?

En wat doe ik als iemand van 41 jaar (dat is relatief “oud” voor onze begrippen) zegt dat ze nu wel een behandeling wil, maar volgende maand niet want dan is de baby straks tegelijk jarig met zijn of haar zus…? Laat ik daar iemand die pas 30 jaar oud is, maar nog geen kinderen heeft en al wel 7 jaar een kinderwens, voor wachten? Zonder dat ik kan beloven dat ze volgende maand dan wel kan starten?

Hier zijn geen pasklare antwoorden op, geen keiharde richtlijnen of regels. En ondanks dat we natuurlijk wel afspraken hebben gemaakt voor de aanpak van deze kwestie, blijf ik het heel lastig vinden om voor andere mensen te bepalen of zij wel of niet door mogen met de realisatie van hun kinderwens.

Ik hoop dus maar dat we snel de zorg verder mogen opschalen en we ook de koppels zonder urgente kinderwens weer kunnen laten starten met hun behandelingen. Zodat zij niet alsnog een urgente kinderwens krijgen. Wat dat dan ook zijn mag.

Dit is ook interessant:

Tussen hoop en wanhoop

Tussen hoop en wanhoop

Gespannen zaten ze voor me. Uitbehandeld. Dit was hun eindgesprek. Maar eigenlijk waren ze daar nog helemaal niet aan toe. Haar leeftijd was echter onveranderlijk; 43 jaar. Het staat zwart op wit in haar dossier. En dus mag ik haar niet meer behandelen. Veel vragen...

Practice what you preach – het vervolg

Practice what you preach – het vervolg

Zes weken geleden plaatste ik op LinkedIn mijn blog ‘practice what you preach’.Toen, net voor de zomervakantie, merkte ik dat ik in de maanden daarvoor steeds minder energie had en me steeds minder ontspannen voelde.Eigenlijk was ik in de eerste helft van 2020 steeds...

Loslaten

Loslaten

Afgelopen weekend is in regio Noord de zomervakantie begonnen. De regio’s Zuid en Midden zullen de komende weken volgen. Voor velen waarschijnlijk een heerlijke periode. Een periode van rust, ontspanning en loslaten. Voor een deel van mijn patiënten is het een lastige...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.